• UITGELICHT

  Alle richtingen tegelijk groen. Hoe werkt dat?

  Fietsers in Groningen komen bij kruispunten regelmatig een verkeersbord tegen waarop staat dat fietsers vanuit alle richtingen tegelijk groen licht krijgen. We noemen dit ‘alle richtingen tegelijk groen’, maar hoe werkt dit nou eigenlijk? In onderstaand filmpje en tekst leggen we het je uit.

   

  Is dit een nieuwe verkeersregel?
  Groningen heeft al sinds 1989 kruispunten waar deze verkeersregel geldt en is de enige stad ter wereld waar ‘alle richtingen tegelijk groen’ op zo’n grote schaal ingevoerd is. En sinds de invoering zijn er op deze kruispunten geen dodelijke ongevallen meer voorgekomen tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers.

  Wat zijn de voordelen van ‘alle richtingen gelijk groen?’
  Alle richtingen tegelijk groen heeft meerdere voordelen: je kunt in één keer linksaf slaan en hoef je dat niet in twee etappes te doen. Heb je geen last van gemotoriseerd verkeer waardoor je veiliger kan oversteken. En kunnen er grote aantallen fietsers in korte tijd oversteken. Het is snel en efficiënt.

  Wie heeft voorrang?
  Veel gebruikers vinden de voorrangsregels onduidelijk. Maar eigenlijk is het heel simpel: niemand heeft voorrang als iedereen tegelijk groen krijgt. Dat betekent dat fietsers zelf op moeten letten en rekening met elkaar moeten houden wanneer ze de kruising oversteken. De gemeente Groningen heeft de afgelopen jaren veel contact gehad met de politie, de Officier van Justitie en de Politieacademie om duidelijkheid te krijgen over de vraag ‘wie heeft voorrang?’. Wanneer de verkeerslichten op groen staan, gelden de verkeerslichten boven de normale verkeersborden en verkeerstekens. De haaientanden op de weg hebben op dat moment geen betekenis. Maar verkeer van rechts heeft ook geen voorrang. Kortom: er gelden geen voorrangsregels. Daarom introduceren we in Groningen de gedragsregel ‘we lossen het samen op’.

  Gaat dat wel goed zonder verkeersregels?
  Omdat er bij ‘alle richtingen tegelijk groen’ geen voorrangsregels gelden, hanteren we in Groningen daarom de gedragsregel ‘we lossen het samen op’. Fietsers komen elkaar tegen op het kruispunt en letten daarbij goed op elkaar. In de praktijk is het wel handig om verkeer van rechts voor te laten gaan, omdat zij vaak nog een groter deel van de kruising over moeten steken. Door rekening met elkaar te houden kan iedereen veilig en tijdig de overzijde halen.

  Kunnen we samen afspreken ‘Rechts gaat voor’?
  Formeel gaat rechts bij deze kruispunten niet voor, want die regel is niet rechtsgeldig. Bij een ongeluk kan bijvoorbeeld geen schuldige aangewezen worden aan de hand van die regel. In het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990), het handboek voor alle Nederlandse verkeersregels, is niets te vinden over ‘alle richtingen groen’. Er gelden geen voorrangsregels.

  Geldt de verkeersregel ook wanneer de verkeerslichten uit staan?
  Nee, wanneer de verkeerslichten knipperen of uit staan dan gelden de verkeersborden en verkeerstekens.

  Waar in Groningen kan ik kruisingen vinden met deze verkeersregel?
  In de stad Groningen en vlak daarbuiten is inmiddels op 28 kruisingen de regel ‘alle richtingen tegelijk groen’ van kracht. Andere Nederlandse steden zoals Enschede en Deventer hebben een paar kruisingen waar dit geldt.


  Download persbericht

  PersBericht