• Nieuws

  Meer aandacht voor fietsdiefstal

  Op 25 april 2019 werden fietsparkeerders in het Stadsbalkon geïnformeerd over fietsdiefstal. Het wordt dieven vaak te gemakkelijk gemaakt om een fiets mee te nemen, omdat er gebruik wordt gemaakt van goedkope sloten, meestal van slechte kwaliteit. Bovendien doen fietsbezitters vaak geen aangifte van fietsdiefstal. Doel van deze gezamenlijke actie van de politie en gemeente Groningen was preventie van diefstal van fietsen.

  In het Stationsgebied worden met regelmaat opengebroken sloten gevonden. De sloten zijn van slechte kwaliteit waardoor ze gemakkelijk zijn open te breken. Let bij de aanschaf van een slot dus op:

  • Koop een hangslot van goede kwaliteit. Een goed slot is van verhard staal en is voorzien van een keurmerk, bijvoorbeeld ART2.
  • Zet je fiets op slot met twee (liefst verschillende) sloten. Dit kan dan bijvoorbeeld door middel van een hangslot en een ringslot.
  • Zet je fiets ergens aan vast, bijvoorbeeld een fietsenrek of paal. Bevestig het slot daarnaast niet aan je voorwiel, deze is er vaak makkelijk uit te halen.
  • Laat je hangslot niet te erg bungelen, maar wikkel het een paar keer om de paal. Maak het slot zo hoog mogelijk vast want dan kan de fietsendief zijn betonschaar niet op de grond leggen om kracht te zetten.

  Doe daarnaast altijd aangifte! Dit kan heel gemakkelijk digitaal met je DigiD. Let er wel op dat je het framenummer van je fiets invult. De politie treft zo nu en dan fietsen aan die van diefstal afkomstig zijn. Helaas is deze dan niet terug te leiden naar een aangifte, omdat de eigenaar geen aangifte heeft gedaan, of het framenummer niet is ingevuld.

  Is jouw fiets toch gestolen? Let dan op het volgende bij de aankoop van een andere fiets:

  • Koop geen fiets op straat voor een bedrag dat te mooi is om waar te zijn is. Een tientje betalen voor een goede fiets is vaak een teken dat er iets niet helemaal klopt.
  • Weg gevijlde framenummers en kapotte sloten op de fiets kunnen er op wijzen dat je te maken hebt met een gestolen fiets.

  Koop je toch een fiets met bovenstaande kenmerken? Mogelijk maak je je dan schuldig aan heling. Dit is een strafbaar feit waar ook jij voor vervolgd kunt worden!